A fagylalt eredete, avagy több ezer éves utazás a tölcséredig

Az első hűsítő finomságok

Az ókori Kínában már i.e. 2000 körül léteztek olyan hűsítő desszertek, amelyek hóval és gyümölcsökkel készültek. Az egyik legkorábbi dokumentált recept szerint a kínaiak havat kevertek tejjel és rizzsel, hogy frissítő édességet készítsenek.

Római és perzsa innovációk

A rómaiak és a perzsák is hozzájárultak a fagylalt történetéhez. Nero római császár (i.sz. 37-68) állítólag havat hozatott az Alpokból, amelyet mézzel és gyümölcsökkel ízesített. A perzsák pedig rózsavízzel és sáfránnyal készítettek hűsítő italokat, amelyeket gyakran jéggel tálaltak.

Az arab hatás

Az arab világban a 9. században alakult ki egy olyan technika, amely lehetővé tette a cukorral és gyümölcsökkel kevert jeges desszertek készítését. Ezt a technikát később a középkori Európába is elhozták, ahol nagy népszerűségnek örvendett.

A modern fagylalt születése

A 16. században, amikor Olaszországban felfedezték a krémes textúra titkát, a fagylalt elkezdett hasonlítani a ma ismert formájára. A híres firenzei Medici család gyakran szolgált fel fagylaltot a vendégeinek, és ez a szokás hamar elterjedt Európa-szerte. Az 1660-as években Párizsban megnyílt az első fagylaltozó, a "Café Procope", ahol különféle ízű fagylaltokat kínáltak.

Az amerikai forradalom és a tömeges gyártás

Az amerikaiak az 18. század végén találkoztak a fagylalttal, és gyorsan népszerűvé vált az Újvilágban is. Az ipari forradalom során az 1800-as években a fagylaltgyártás technológiája jelentősen fejlődött, és lehetővé vált a nagy mennyiségű fagylalt előállítása. Jacob Fussell, egy baltimore-i tejkereskedő, 1851-ben alapította az első kereskedelmi fagylaltgyárat, ami a fagylalt széles körű elterjedéséhez vezetett.

Hogyan készül a “Mandulás” fagyi?

Ahogyan minden desszertünknél így a fagyinál is csak a legjobban elégedünk meg. Szeretnéd tudni, hogy mitől különlegesek a mi fagylaltjaink?

- Házi tej az alapanyaga, nem pedig bolti.
- Hagyományos eljárással, főzéssel készítjük.
- A létező legmodernebb, olasz fagylaltkészítő géppel dolgozunk.

Gyere el hozzánk és kóstold meg a különleges ízek mellett a hagyományos ízeket is, mint például a vanília és a csoki, amiről gyermkekkorod jut majd az eszedbe.

Most ráadásul a Kismandulában 2 gombócra a 3. ajándék. Szeretettel várunk! :)

2024-07-02 09:42:52
Hozzászólások a A fagylalt eredete, avagy több ezer éves utazás a tölcséredig című bloghoz:

Blog kategóriák