A desszert, ami nem létezik: a madártej története
Ha azt mondom neked, hogy madártej, akkor biztosan Te is az édes- vaníliás, tejben úszkáló fehér tojáshabokra gondolsz. Pedig kicsit jobban átgondolva már maga a szó is kíváncsiságra ad okot, hiszen a madárnak nincs teje.
Milyen étel lehet az, amit egy nem létező dologról neveztek el?
A madártej kifejezést már az ókorban is használták az akkori irodalmárok. Olyan eleségre utaltak vele, ami ritka, szinte nem is létezik. A maihoz hasonló jelentésben csak 1834-ben bukkan fel. Abban az évben keletkezett egy recept, ami madártej néven egy ’tejből és tojásból készült édes ételt’ ír le.
Érdekesség, hogy az angol cukrászat a mi madártejünket “floating island”, vagyis úszó sziget elnevezésen tartja számon. Ugyanez a helyzet a franciáknál “Île flottante”, vagy a spanyoloknál “Isla Flotante” formájában.
Madártej a Mandula cukrászdákban.
A madártejet nálunk is megkóstolhatod. Természetes vaníliával, friss tojásból és tejből készítjük, hogy a szokásos Mandula minőségű ízt élvezhesd.