Ezért egészséges a chia mag
A chia mag (más néven azték zsálya) Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos növény. Ahogy neve is mutatja már az őslakos aztékok is ismerték és használták. Kutatók szerint a kukorica mellett ez volt a második legfontosabb növénye az indiánoknak, akik az uralkodónak adó formájában kellett évente beszolgáltatniuk a termésük egy részét.
Akkoriban a mag olyan értékes volt, hogy fizetőeszközként is elfogadták.
Az őslakosok hamar felismerték a chia mag jótékony hatásait, harcosaiknak és hosszú útra indulóknak alapvető élelmiszere volt, hogy erejüket és egészségüket megőrizzék.
Miért egészséges a chia mag?
A chia magot igazi “superfoodként” tartják számon, azaz, ahogy az 1915-ben kiadott Oxford Dictionary fogalmaz:
egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre.
A mag többek között az alábbi tápanyagokat tartalmazza: omega-zsírsavak (pl. omega-3) B-vitaminok, mangán, cink, rostok, magnézium, foszfor és kálium.
Így tesz egészségesebbé a chia mag
- feltölti a szervezet vitaminraktárait
- segít megőrizni a csontok egészségét
- segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
- nagyon jó nedvszívó hatása van, ezért jól telít, tehát segíti a fogyókúrázókat is
Chia mag a Mandula cukrászdákban
Hazánkban is egyre népszerűbb az egészséges táplálkozás és terjednek az egészséges élelmiszerek. Ezeket mi is igyekszünk beépíteni a választékunkba, hogy a diétás ételek kedvelőinek is tudjunk desszerttel szolgálni.
Hiszen azért mert egészségesen szeretnél étkezni, nem kell lemondanod az édességekről. Egyik legújabb termékünk a Chia magos pohárkrém, amit már bemutattunk itt a blogon.
Most szeretnénk egy kicsit bemutatni magát chia magot és annak jótékony hatását.