Áruhiány és törött tojások a Lada anyósülésén – így indult a Mandula Cukrászda

A Mandula cukrászda 30. szülinapja alkalmából idősebb Csordás Lászlóval a Mandula cukrászdák egyik alapítójával készült interjúból szemezgettünk. Az alábbiakban a kezdeti nehézségekről, kulisszatitkokról értesülhetünk.

Miért döntöttek úgy, hogy elindítják a Mandula Cukrászdát?

A Mandula cukrászda nyitása előtt is a vendéglátásban dolgoztam pincérként, és bár szerettem az embereket, nagyon nem kedveltem, hogy füst- és alkoholszagban kell dolgoznom. Talán az ifjabb generáció már nem emlékszik rá, de régen lehetett a szórakozóhelyeken bent is dohányozni. Feleségemmel Ilonával már akkor elhatároztuk,hogy  amint lehet, nyitni fogunk egy olyan üzletet, ahol nincs cigaretta, borravaló és alkohol fogyasztás. A borravaló megítélése és elosztása kiszolgáltatottá tette a pincéreket. A versenyképes bérek előteremtésével igyekszünk biztonságot adni eladóinknak. A borravalóra szánt összeget Vendégeink az általunk létrehozott Fény Felé Alapítványnak –ezáltal fogyatékos embereknek- ajánlhatják.

Miért pont Mandula lett a cukrászda neve?

Mindig nagy elvárásokat támasztottunk a minőséggel szemben. A kiváló alapanyagok már az elejétől kezdve nagy hangsúlyt kaptak, ezt szerettük volna kifejezni a Mandula névvel. A mandula ugyanis a cukrászatban nemes, drága anyag, a marcipán alapanyaga.

Elindult új szolgáltatásunk:
Mandula sütemények az otthonodba szállítva

Kattints a részletekért ide >>

Meséljen a kezdetekről, hogy indult a Mandula?

1986-ban, amikor nyitottunk szerencsésnek számított, aki vállalkozni tudott, mert óriási áruhiány volt. Ezért már a kezdetektől fogva hosszú sorban, az utcáig várakoztak a Vendégek. Nagy kihívást jelentett ennyi vásárlót kiszolgálni, ugyanis az áruhiány az alapanyagok vásárlását is megnehezítette. Szintén elképzelhetetlen a mai világban, hogy egy évig telefon nélkül működtünk, mert mint „osztályidegen” nem jutottunk vonalhoz. El kellett menni a termékekért és Vendégeink is csak személyesen adhatták le rendeléseiket internet és telefon hiányában.

Akkoriban én intéztem az beszerzést és ezért szinte az egész országot bejártam. A marcipánt Pilisvörösvárról, a cukrot Kabáról, a tojást Komádiból vettem. A tojásokkal egyszer meg is jártam, amikor még egy Ladám volt. Történt ugyanis, hogy éppen hazaindultam, amikor az úton elém ugrott egy őz. Reflexből azonnal a fékre léptem, aminek az lett az eredménye, hogy a hátsó ülésen pihenő több száz tojás elindult előre a szélvédőre. „Eltojásult előttem a világ” még a nyakamba is jutott belőle bőven. Az áporodott szag még hónapok múlva is éreztette hatását.

Lestrapált-felújított gépekkel indultunk. A süteménypult egy kiszuperált hentes pult volt. Egy belsőépítész barátom és feleségem segítségével olyan hangulatos, és akkoriban modernnek számító üzletet alakítottunk ki, ahová örömmel térhettek be Vendégeink.

Szívemnek kedves volt ez az időszak, ekkoriban igazi kicsi családi cég voltuk. Laci és Tibi fiam még gyerekek voltak, de már segítettek a kiszolgálásban.

A Mandula után nyitották meg a kistestvért, a Kismandulát és Mandula Cafét.

1999-ben megnyitottuk a Kismandula cukrászdát és egyidejűleg egy vegetáriánus éttermet. Abban az időben kevesen fordultak a reformtáplálkozás felé. Be kellett látnunk, hogy a cukrász termékekre nagyobb kereslet mutatkozott. Az éttermet 3 év működés után bezártuk, helyén inkább a cukrászdát bővítettük.

Ahol ma a Kismandula található, régen Művész Presszó néven nagyon igényes szórakozóhely működött. Mostanában talán nincs is már ilyen. Csak zakóban és nyakkendőben engedték be a vendégeket, akiket a recepción köszöntöttek, majd mindenkit elkísértek az asztalához. Nagyon szerettem ide járni. Fiatal koromból sok kellemes emlék kötött hozzá. A Művész Presszó bezárt és a ’90-es években eladóvá vált az üzlethelyiség. Azonnal izgatottá váltam. Kis cukrászdánk több, mint 10 évi nyereségét visszaforgatva és hitel felvételével sikerült megvenni az üzlethelyiséget.

Hogyan látja a Mandula jövőjét?

Jelenleg szeretnénk a kezdetekről ránk jellemző reformvonalat erősíteni. Még több diétás terméket árusítani (paleo, liszt-, cukor-, és tejmentes). Azért is örülök ennek, mert jómagam is nagyon odafigyelek arra, hogy egészségesen éljek. Tíz évig teljesen vegetáriánus voltam. Ma is csak halat eszek a húsfélék közül.

Vendégeink mellett dolgozóink a legfontosabbak. Szeretnénk minél jobb munkahellyé válni, hogy kollégáink örömmel járjanak be dolgozni. Az 1986-os nyitás napján hét alkalmazottal indultunk, jelenleg hatvan munkavállalónk van.

Nem lehet ugyanolyan módszerrel irányítani egy néhány főből álló igazi kiscsaládi vállalkozást, mint a három cukrászdából és nagy mennyiségben termelő üzemből felépülő szervezetet. Az átalakulást segíti cégünknél a Kaizen módszer bevezetése.  Ez olyan vállalatirányítási rendszert jelent, mely a munkavállalókat igyekszik minél inkább bevonni a fejlesztésekbe.

Én már kevésbé veszek részt az üzletvezetésben, mint régen. A fiam, Laci viszi a cukrászdákat. Kellő szakmai ismerettel rendelkezik. Cukrász szakmunkás, közgazdász diploma, cukrász mester minősítéssel.

Remélem, hogy az unokáim közül is lesz, aki majd folytatja, amit mi elkezdtünk.

2020-03-21 09:28:55
Hozzászólások a Áruhiány és törött tojások a Lada anyósülésén – így indult a Mandula Cukrászda című bloghoz:

Blog kategóriák