A Dobostorta 140. Évfordulója Inspirálja a 2025-ös Magyarország Tortája Versenyt
Idén is megrendezésre kerül a nagy népszerűségnek örvendő Magyarország Tortája verseny, melynek keretében augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén derül fény az idei győztes süteményre.
A Magyar Cukrász Ipartestület által szervezett megmérettetésen ezúttal különleges tematika köré épülnek az alkotások: a "Dobostorta 140" hívószóval tisztelegnek a legendás Dobos torta 140. születésnapja előtt, melyet Dobos C. József 1884-ben alkotott meg.
A versenyzőknek a Dobos torta jellegzetes alapanyagait, mint a tojást, cukrot (vagy karamellizált cukrot), vajat, étcsokoládét és Bourbon vaníliás cukrot vagy vaníliarudat kellett felhasználniuk, tetszőleges mennyiségben és rétegrendben.
Ezen felül legalább két további alapanyagcsoportból is választaniuk kellett: Kárpát-medencében őshonos fűszerek (például kakukkfű, levendula, menta), hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (mint a barackpálinka, szilvapálinka, kéknyelű, furmint), valamint őshonos magyar gyümölcsök (például berkenye, kajszibarack, meggy, birs, szilva).
Már nyilvánosságra hozták a döntőbe jutott tortákat, melyek között izgalmas kreációk szerepelnek az ország számos pontjáról. Néhány a döntős édességek közül:
-
Álmodozó – Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác)
-
Aranykörte – Kocsis Réka (Krém Cukrászda, Székesfehérvár)
-
Aranyliget – Papp Dániel (Papp Cukrászda, Makó)
-
Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia (Papp Cukrászda, Makó)
-
Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
-
DCJ Stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda, Gyula)
-
Fürtös menyecske – Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz)
-
Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor és Kovács János (Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely)
-
Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged)
-
Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor (Promenád Kávéház, Balatongyörök)
-
Vadszüreti csábítás – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
A győztes torták kilétére augusztus elején derül fény, és a nagyközönség először augusztus 20-án, az állami ünnepségek alkalmával kóstolhatja meg őket.
Ezt követően nálunk is kapható lesz, annyi csavarral, hogy nálunk mindig a legjobb minőségű alapanyagokkal készülnek az Ország Tortái, nem spórolunk olcsóbb alternatívákkal.
Így biztosítjuk, hogy az Ország Tortájának a lehető legjobb változatát kóstolhasd meg!